Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2020 07:07 - Амиии, пак от същото ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 2904 Коментари: 34 Гласове:
7

Последна промяна: 21.02.2020 07:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                    ...

                                     ОТ ВЧЕРАШНОТО ЗА ОНЗИДЕНШНОТО
                                    И РЕЗИЛА КОЙТО САМИ СИ СЪТВОРИХА ...

                                                                    ...

                                   С героична поза пред голготата на Левски
                     и добре режисирана партийност - "да живее Румен Радев
" 
 
  image  

Тони Николов, Портал "Култура"

Има нещо дълбоко омерзително в политическите злоупотреби с историята. В желанието на някои политици на всяка цена да се отъркат в националната светиня, да си я закичат като медал на ревера, да я приватизират (доколкото е възможно), да отъждествят с мъчениците за свобода себе си или партията си. И да се самооблъщават до самозабрава. Поради което, включително заради видяното вчера, ми се струва, че е време за радикален обрат в историческата памет. 

19 февруари е сред датите в календара на една трайно наложила се политическа злоупотреба. 

2 юни е друга такава дата. Главозамаяни от броя на хората, искрено стичащи се на среща с историята, от телевизионните камери, а напоследък и от неизброимите телефони, вдигнати за снимки или видеа, родните политици просто пощръкляват. Заемат героични пози, с театрални гласове описват „веригите на робията“, които сякаш лично те са разкъсали, гневно бичуват недъзите в настоящето ни (за които, разбира се, не носят лична отговорност, нали са „съратници на Левски“). След което патетично и задължително питат: „Това ли е чистата и свята република, която ни завеща Апостола?“… И правят още по-дълбока пауза, та да съпреживеят българите сюблимността на личното им величие, побрано в мига на така зададения въпрос. 

Съжалявам, но казионното лицемерие стигна доста далеч. Дотам, че една от първите стъпки към по-„чиста и свята република“ днес е тъкмо в деполитизацията на българския „мартиролог“ – в опазването на паметта на българските герои от партизански страсти и политически попълзновения. И това е задача на цялото българско общество – отвъд политическите деления. 

Защото какво се случи на последния 19 февруари? На гърба на Васил Левски политици и политически сили проведоха поредния си политически сблъсък. Без да им мигне окото. 

Отначало бе обявено друго. Че гражданското шествие „По пътя на безсмъртието“ ще бъде под патронажа на държавния глава Румен Радев и после ще се слее с литийното шествие, което тръгва след панихидата в храма „Св. София“. Да, ама не, както обичаше да казва коментаторът бай Петко Бочаров. Ден преди събитието излязоха съобщения, че президентът лично ще поведе шествието; заговори се, че то ще има политически характер, макар организаторите, близки до президента, да отрекоха това. 

В 16,30 ч. отидох на площада пред президентството. И какво да видя – събираха се хора „на партиен принцип“, в центъра имаше група депутати от БСП. Всички те се поздравяваха съзаклятнически, като на открито партийно събрание. А от колата, предвидена да озвучава събитието, се раздаваха предварително подготвени знамена с наименованията на градове от страната. И еднакви портрети на Левски. Никаква спонтанност. Добре режисирана партийност. 

Сетне, за всеобщо удовлетворение на събралите се, изникна Корнелия Нинова с яркожълт шал. И започна да прави изявления пред медиите. 

След което организаторите обявиха, че шествието очаква появата на президента и вицепрезидента, защото замисълът е „да се извърви пътя от османския конак до бесилото“, сиреч голготата на Левски. 

Простете, но цялото това отъждествяване на „османския конак“ с „президентството на републиката“ не можеше да не остави лош вкус в устата – какво собствено пречеше шествието да тръгне тъкмо от някогашния конак (днешна Национална художествена галерия), в чието подземие е бил занданът на Левски? Нищо, освен конюнктурни политически страсти. Това е честният отговор. За да могат събралите се „поддръжници“ на Румен Радев, воглаве с пет-шест депутати от БСП и неизбежната Нинова, да посрещнат като месия президента, който да оглави шествието. И то със скандирания: „Румен, Румен…“ 

Самотен фен с черни очила, правейки стрийминг с телефона си, призоваваше гръмогласно: „Да живее Румен Радев. Той е нашето спасение!“. Възгласи, посветени на Левски, нямаше. Добре поне че от спрялото в близост комби пускаха записи с гласа на актьора Васил Михайлов и възрожденски песни. Иначе проявата щеше да е съвсем политическа – среща с партийни симпатизанти, правещи си селфита. И така – дълго и продължително. Камери не липсваха, телевизията на БСП снимаше неотлъчно. Селфита и камери. Камери и селфита. 

Попаднах в множеството на известна лява публицистка, писала дълги години за Левски. В един момент не се сдържах и я попитах след поредните скандирания „Радев, Радев“: „А дяконът Левски къде е във всичко това?“. Тя с някаква тъга ми отвърна: „Недей, че току-виж някой в отговор вземе, че викне ЦСКА“. Пак мач между „червени“ и сини“. 

И тъй поехме по „пътя на едно безсмъртие“, газейки из днешното българско блато. 

Какво искам? – сигурно ще попитат някои. Нима отричам правото на други хора от някаква политическа сила да отбележат паметта на Апостола на свободата, както те я разбират? Или пък приемам правото на „властимащите“ само те да изразяват мъченика на българската свобода? 

Не, не отричам ничие право и не приемам ничий политически монопол над историята. 

Тъкмо поради това се обявявам против „патронирането на паметта“ и спекулациите с „чистата и свята република“. И честно казано, направо ми се повдига от разрастващата се „политическа казионщина“. 

Нека деполитизираме 19 февруари. Или поне да се опитаме да предприемем стъпки в тази посока. 

В правомощията на Столичния парламент е да поиска от органите на реда следното: на 19 февруари пространството около паметника на Васил Левски да е пешеходна зона с открит достъп на гражданите. А не с пропускателни пунктове и метални заграждения. 

И всеки, който поиска да стигне до паметника и да положи цветя там, да е в правото си да го стори. Включително и политиците. Но като граждани. На опашка с останалите. А не като „правоимащи“ спрямо „правонямащи“. 

Нали сме за „чиста и свята република“? Равни. Пред историята и пред закона. 

И това да е ден без политически речи. Без организирани дюдюкания на политически фенове. И без футболни агитки (по възможност). 

Колкото и заети да са българските политици, струва ми се, че все ще могат да отделят някоя и друга скъпоценна минута от времето си. Без да е необходимо непременно да влизат в телевизионните новини. И без трафаретните съобщения: „цветя от този или от онзи“. От тази или онази партийна група, от една или друга парламентарна сила. Знаци на почит, финансирани от джобовете на същите тези граждани, които чакат на дълга опашка, след като си заминат политиците, за да положат своите цветя от сърце. 

Простете, но с какво кокичетата на една възрастна жена стоят „по-долу“ от казионните венци, финансирани от бюджета? За да се гради от това телевизионен спектакъл? 

И не е ли време 19 февруари да се превърне в политически ден за смирение? В ден за вслушване в Историята? Нещо, което не е никак малко. И от което българското общество ще има огромна полза.

Що се отнася до гражданите, те ще са в пълната си свобода да избират – дали да участват в шествието за Васил Левски, или да присъстват на панихидата за йеродякон Игнатий в храма „Св. София“ и на литията след нея (без ограничения, а не както сега – с покани). 

Политизацията в случая е равносилна на сквернословие. 

А и историческите препратки с днешна дата ми се струват повече от неуместни: нито Румен Радев е Васил Левски, нито Корнелия Нинова е Райна Княгиня, нито Бойко Борисов е Стефан Стамболов. 

Проблемът с възпоминанията на исторически личности като Левски и Ботев е чисто морален. Както го долавя още писателят Георги Марков в прочутото си есе за Ботев: „ако човек се вгледа в добре режисираната церемония на честването, в кухите и празни речи, които стотици високоговорители ще изстрелят срещу мълчаливата снага на Балкана, и рече да потърси онова, което се нарича единство между думите и делата, ще разбере, че Ботев не е нищо друго освен повод или икона пред олтара на свободата, която в определен ден хиляди грешни устни трябва да целунат, за да излъжат света, а може би и себе си, че вървят по същия път“. 

Ала най-покъртителното в цялата тази „политическа режисура“ в „деня на Левски“ е, че него там просто го няма. Реалният Васил Иванов Кунчев отсъства. Няма го със самотата си, с драмата си от онези последни 28 дни от живота му в очакването на бесилото, която сме в невъзможност да реконструираме. Защото той е останал сам. Съвсем сам. Изоставен от съратници и съмишленици. 

Големият изследовател на неговия живот проф. Иван Унджиев на десетки страници в монументалната си биография от 1945 г. се опитва да даде отговор защо е било така, а отговор все няма и няма. 

Най-лесното обяснение е романтично – само смъртта закръгля делото на един живот. А самотата е неизбежната ѝ сянка. Един стар кореняк софиянец – Дамян. Ив. Богоев – свидетелства обаче пред проф. Унджиев: „тогава всички се бяхме така много изплашили, че всички се бяхме изпокрили в миши дупки“. 

Тъжно, но автентично. И съвсем не патетично, за разлика от днешните политически речи. 

Винаги политически изкусително е да се сведе една саможертва до идеология и злободневност, до маса и класа. Трудно е зад една индивидуална трагедия да се открои поривът към човешка свобода. 

А свободата не е казионщина. Нито омразата е политика.

(Заглавието е на Faktor.bg)



...



Гласувай:
7



1. getmans1 - . . . И още теснопартийни дела;. . . ...
21.02.2020 07:24
... И още теснопартийни дела;
... дежурни протестъри и партийни активисти, на ВЪЗРАЖАДАНЕ докарани с автобуси от страната – превъзбудени и щастливи превърнаха 147-та годишнина от гибелта на Апостола в непоносима за нормалното съзнание гавра! По време на мерзката проява, на фона на „Вятър ечи, Балкан стене” и „Стани, стани, юнак балкански”, са събирани подписи срещу еврото, а одиозният вечен наемник за идиотски изяви Йоло Денев е връчил на държавната глава петиция с искане Румен Радев да обяви военно положениеи да вземе в свои ръце властта!

Участие в антибългарската проява вчера по данни на много медии и свидетели са взели около 300-400 души. Неотдавна знамето на БСП Румен Радев обяви, че ако „копойската власт” не остави на мира него и семейството му, ще напълни в своя защита площадите. Но ако сивите кардинали зад него притежаваха елементарна съобразителност, едва ли щяха да изберат за проверка дали това е възможно именно Деня за поклонение пред паметта и делото на Апостола! Защото независимо от двусмисленото отношение през десетилетията на комунистическите функционери и идеолози, поставящи винаги Васил Левски след, в сянката на другия велик революционер и поет – Христо Ботев, то за всеки обикновен българин през изминалите 147 години Дяконът Игнатий, светец.
цитирай
2. getmans1 - 19. 02. 2014 год. Паметника на В. ...
21.02.2020 09:01
19.02.2014 год. Паметника на В. Левски;

„Президентът Плевнелиев положи традиционните цветя пред паметника на Левски. Скандиранията „Оставка" „Предател" и освиркванията не пропуснаха дори и този момент.„

А, ето защо;

„Апостолът търсеше гласа на хората, Левски прокарваше пътеки към сърцето и душите на нашите сънародници. Днес трябва да защитаваме неговото дело, днес е нашият ред. Апостола ни учи, че успехът на едно дело е в ръцете на народа", че днес идеалът на Левски е нашият идеал и няма да се уморя да повтарям, че българските граждани са способни, без значение на техните етно и религиозни различия, да осъществяват идеала на Апостола.
Убеден демократ, Апостолът търсеше гласа на хората, Левски прокарваше пътеки към сърцето и душите на нашите сънародници и ние днес трябва да защитаваме неговото дело, днес е нашият ред. Апостола ни учи, че успехът на едно дело е в ръцете на народа", че днес идеалът на Левски е нашият идеал.
„Няма да се уморя да повтарям, че българските граждани са способни, без значение на техните етно и религиозни различия, да осъществяват идеала на Апостола.
Убеден демократ, Левски постави въпроса: „Ти ли трябва да вървиш по народното вишегласие както е избрало, или милиони хора - след една глава"- Левски даде и отговора: „Вишегласието, като не одобри мнението ми, то тогава турям се да работя с всичките си сили с тях заедно.
Не искам да мисля, че днес ще се намери българин, който да се отрече от този завет на Левски. Че биха се търсили доводи защо вишегласието и народният глас не трябва да определят съдбата на нацията, заяви иносказателно президентът."
цитирай
3. ednalady - подкрепям, мн хубав материал!! хубав Уикенд,Гете..
21.02.2020 10:01

И всеки, който поиска да стигне до паметника и да положи цветя там, да е в правото си да го стори. Включително и политиците. Но като граждани. На опашка с останалите. А не като „правоимащи“ спрямо „правонямащи“.

Нали сме за „чиста и свята република“? Равни. Пред историята и пред закона.
цитирай
4. get - До 2. getmans1 - Адаш, ето в тези слова СЕ КРИЕ РАЗКОВНИЧЕТО - на ПРОБЛЕМА/Въпрос: - Защо Господи е така с България?
21.02.2020 10:15
getmans1 написа:
19.02.2014 год. Паметника на В. Левски;

Убеден демократ, Левски постави въпроса:
„Ти ли трябва да вървиш по народното вишегласие както е избрало, или милиони хора - след една глава"
- Левски даде и отговора:
„Вишегласието, като не одобри мнението ми, то тогава турям се да работя с всичките си сили с тях заедно." !!!!?


1.
Още Платон - обяснява?

«ТИРАНИЯТА ВЪЗНИКВА, не от някакъв друг строй, А ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА, т.е - от крайната (МНИМА) свобода ВЪЗНИКВА най-голямото и най-жестоко РОБСТВО».
( Държавата, VIII)
2.
Във връзка с подобно на това, е осъден от Атинската държава Сократ - който на въпроса на управляващите тогава Атина ОЛИГАРСИ: Защо е монархист? - отговаря:

"Привърженик съм на монархията - защото Е ПО-ЛЕСНО, да отрежеш главата на ЕДИН ТИРАНИН - отколкото главите на безличното ТИРАНИЧНО МНОЗИНСТВО НА ДЕМОКРАЦИЯТА."?

3.
Именно поради това ТИРАНИЧНО-МНОЗИНСТВО, зад което се прикрива това социално явление наричано с неправилното - ДЕМОКРАЦИЯ?
Именно поради тази ПСЕВДО-ДЕМОКРАЦИЯ, Анархо-комунистите по време на гражданската война в Испания, бяха изтребвани от СТАЛИНСКОТО ОГПУ ... С МНОГО ПО-ГОЛЯМО НАСТЪРВЕНИЕ отколкото ФАШИСТИТЕ-ФРАНКИСТИ?
Защото НЕ ЖЕЛАЕХА в Испания да се НАЛАГА СОЦИАЛИЗЪМ от вида на този, съществуващ в Съветска Русия?
4.
Но какъв по същността си бе този "социален строй" наложен след ПРЕВРАТА ОТ ОКТОМВРИ - извършен от политическия авантюрист Ленин и неговата група международни аферисти?
5.
Лесно ще установим СЪЩНОСТТА НА СЪВЕТСКАТА "ДЕМОКРАТИЧНА-ДИКТАТУРА" от факта, че по ЗАРЪКА ОТ СТАЛИН - в учебниците по НАУЧЕН КОМУНИЗЪМ - бе заличен ЕДИН СТРОЙ - назован от Маркс с две понятия: "азиатска тирания" и още "азиатски начин на производство".
6.
С какво този на ПРАКТИКА ДЪРЖАВЕН ТИРАНИЧЕН-СОЦИАЛИЗЪМ - наричан и (с неправилното) "НАРОДНА" ДЕМОКРАЦИЯ(защото бил "диктатура на пролетариата"( ?? :))), в контекста на капиталистическите обществени отношения, Е РАЗЛИЧЕН ОТ ЗАВЕЩАНОТО НИ ОТ ЛЕВСКИ (във вече НАРОЧНО ОТДЕЛЕНИТЕ ОТ МЕН - ПОРАДИ ВАЖНОСТТА НА СМИСЪЛА ВЛОЖЕН В ТЯХ - Негови СЛОВА?)!
- Знаете ли?

Ако не знаете - ще ви обясня - но ... след като изслушам вашите предположения по въпроса-проблем?!

п.п.
Пък аратлик - ако ептен нищо не ти иде да кажеш по въпроса ... ПИТАЙ "приятел" - бат Венци!

- Той "знае всичко" :)))) !
цитирай
5. anonimapokrifoff - Льотчикът е президент само на ко...
21.02.2020 11:00
Льотчикът е президент само на комунягите, оскверни Левски и е време да се иска импиййчмънт за това путинско мекере, което срами родината, и на 9 май ще ходи в кремъл да целува руската маймуна
цитирай
6. anonimapokrifoff - Не може да бъде президент на всички ...
21.02.2020 11:13
Не може да бъде президент на всички българи тип, който яърви на шествие с курнела, тоест с комунистическия лидер.Не могат да бъдат хора идиоти, които не споменават името на Апостола, а крещят Ра дев..
Срамно е, че тоя ни е президент.
Безкрайно срамно.
цитирай
7. get - До 6. anonimapokrifoff - Добре БЪЛГАРИНО ... И АЗ ВИКАМ: У-у-у! - долу Нинова и Радев ... ама ЗНАМ ЗАЩО?
21.02.2020 11:36
anonimapokrifoff написа:
Не може да бъде президент на всички българи тип, който яърви на шествие с курнела, тоест с комунистическия лидер.Не могат да бъдат хора идиоти, които не споменават името на Апостола, а крещят Ра дев..
Срамно е, че тоя ни е президент.
Безкрайно срамно.


- Ти ще обясниш ли позициите си поради които викаш подобно на мен "Уу-у-у и долу"?

- Защото когато "червената" Нинова бе началник сектор по времето на Правителството на "синия" Иван Костов - Путин още нито бе, нито знаеше, че ще стане ПРЕЗИДЕНТ НА РУСИЯ?

- Тогава КЪДЕ ВИЖДАШ ВРЪЗКАТА: Радев-Нинова-Путин?
... за вас ДОБЪР ДЯДЯ ЛИ БЕ - предшественика на Путин - президента Б. Елцин ... а Горбачов - а Черненко ... А - Андропов? ... защото от ТОЗИ ПОСЛЕДНИЯ?
От този ИМЕННО, ОТ Юрий Андропов(първо глава на КГБ и вече БИВШ го "ГЛАВИХА" за държавен глава на СССР), на практика започна туй дето ни го набиваха най-напред в умовете, под името ПЕРЕСТРОЙКА-ГЛАСНОСТ-ДЕМаКРАТИЯ ... а после в г..те(?), като "шокова терапия"?

Именно през този ПЕРИОД "ЧЕРВЕНАТА НИНОВА" работеше КАТО СПЕЦИАЛИСТ ПО "ПРИВАТИЗАЦИЯ" при "синия" Иван Костов - в министерството на Ал-Божков "десет %-та" ... и самата тя - цитат:

"Бе назначена и на поста председател на съвета на директорите на „Техноимпортекспорт“, „Техноимпекс“.
Външнотърговски дружества, предвидени за приватизиране, като впоследствие Нинова оглавява и приватизационния екип, отговарящ за първото дружество. На 28-годишна възраст(само) Нинова с още 27 души участва в дружеството, приватизирало „Техноимпекс“.
В снпомените си Петър Жотев, министър на икономиката и енергетиката при Костов, твърди, че премиерът лично му е спуснал кандидатурата на Нинова."

- край на Цитата!
- Сега е време вие да си кажете мнението по поставения от мен въпрос: "За връзка: Нинова-Радев-Путин."?
цитирай
8. anonimapokrifoff - Гете, прав си. Курнела е най гадна ...
21.02.2020 11:43
Гете, прав си.
Курнела е най гадна точно с това, че криминално приватизира Техноимпекс, и е редно да отговаря за това.
А не са ли идиоти нейните фенове, които се кланят на бивша седесарка и престъпница.
Но не забравяй че нинова и решетников наложиха тоя катил за кандидат президент.Тоест ето я връзката нинова радев путин.
цитирай
9. get - До 8. anonimapokrifoff - Гете, прав си. Курнела е най гадна ... Донякъде - ще бъда прав - Ако?
21.02.2020 11:55
anonimapokrifoff написа:
Гете, прав си.
Курнела е най гадна точно с това, че криминално приватизира Техноимпекс, и е редно да отговаря за това.
А не са ли идиоти нейните фенове, които се кланят на бивша седесарка и престъпница.
Но не забравяй че нинова и решетников наложиха тоя катил за кандидат президент.Тоест ето я връзката нинова радев путин.


- Ако?
Ката ден не припомняме на ОПРОСТАЧЕНОТО от "КЛИШИРАНАТА В ЧЕРВЕНО-СИНЯ" ПРОПАГАНДА и от това с мизерно-червено "мислене" НАРОДО-НАСЕЛЕНИЕ? - За МИНАЛОТО НА: "Как се НАЛИВАХА ОСНОВИТЕ" на ... КАПИТАЛИЗМА в Татковината ни?

- А най-вече ОТ КОГО ... от Американския ни "враг" или от ... Руския ни "брат"?

Апропо, важно - да не пропусна?
- Много от тези с глави запълнение от "пропагандно-червена" мъгла ТВЪРДЯТ ЧЕ ...?
- България била "на този хал" - поради "Плана Ран-Ът"?

- Вие на какво мнение сте?
Идеята на/за ПЛАНОВАТА КРИМИНАЛНА ПРИВАТИЗАЦИЯ - къде бе разработен и експериментиран ПЪРВО?
а) САЩ или ...
б) СССР ?
цитирай
10. getmans1 - 19. 02. 2014 год. Паметника на В. ...
21.02.2020 12:35
get написа:
getmans1 написа:
19.02.2014 год. Паметника на В. Левски;

Убеден демократ, Левски постави въпроса:
„Ти ли трябва да вървиш по народното вишегласие както е избрало, или милиони хора - след една глава"
- Левски даде и отговора:
„Вишегласието, като не одобри мнението ми, то тогава турям се да работя с всичките си сили с тях заедно." !!!!?


5.
Лесно ще установим СЪЩНОСТТА НА СЪВЕТСКАТА "ДЕМОКРАТИЧНА-ДИКТАТУРА" от факта, че по ЗАРЪКА ОТ СТАЛИН - в учебниците по НАУЧЕН КОМУНИЗЪМ - бе заличен ЕДИН СТРОЙ - назован от Маркс с две понятия: "азиатска тирания" и още "азиатски начин на производство".



... ДА, ГЕТ, с т.5 ме изненада ... те и идолите са си редактирали, че какво остава всичко останало.
И в тая връзка се учудвам на неистовият им стремеж да се мерят със социалистите от западните страни изградили се по съвсем друг път и начини.
цитирай
11. getmans1 - Льотчикът е президент само на ко...
21.02.2020 12:41
anonimapokrifoff написа:
Льотчикът е президент само на комунягите, оскверни Левски и е време да се иска импиййчмънт за това путинско мекере, което срами родината, и на 9 май ще ходи в кремъл да целува руската маймуна


... Сега ходят РАДЕВ и КОРНеЛКА да празнуват ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА .... ОТ ТУРСКО .... А, тя трябява да е в Парламента и къде са другите поканени с него в тоя воаяж ... има ли шеф от ГЕРБ, ВМРО, от ДПС и другите, а ...
цитирай
12. slavimirgenchev1953 - Левски
21.02.2020 13:30
би тупал комунягите, където ги побара. Да следваме неговия светъл пример.
цитирай
13. get - До 10. getmans1 - Що съм те изненадал ИНТЕЛЕКТУАЛНО - това е добре! За разлика от ... ?
21.02.2020 13:50
getmans1 написа:
get написа:
getmans1 написа:
19.02.2014 год. Паметника на В. Левски;

Убеден демократ, Левски постави въпроса:
„Ти ли трябва да вървиш по народното вишегласие както е избрало, или милиони хора - след една глава"
- Левски даде и отговора:
„Вишегласието, като не одобри мнението ми, то тогава турям се да работя с всичките си сили с тях заедно." !!!!?


5.
Лесно ще установим СЪЩНОСТТА НА СЪВЕТСКАТА "ДЕМОКРАТИЧНА-ДИКТАТУРА" от факта, че по ЗАРЪКА ОТ СТАЛИН - в учебниците по НАУЧЕН КОМУНИЗЪМ - бе заличен ЕДИН СТРОЙ - назован от Маркс с две понятия: "азиатска тирания" и още "азиатски начин на производство".



... ДА, ГЕТ, с т.5 ме изненада ... те и идолите са си редактирали, че какво остава всичко останало.
И в тая връзка се учудвам на неистовият им стремеж да се мерят със социалистите от западните страни изградили се по съвсем друг път и начини.


... от другото и присъщо на кафяво-червената част то Блог.бг - която словоблудничейки до такава степен се опитва да "изненадва" - че по скоро, ДА ОБЛАДАЕ В БИЛБЛЕЙСКИЯ СМИСЪЛ - лековерните си последователи?

Именно поради този примитивизиран политически модел - в момента нещата са?
Като пред дерби между "футболни-грандове" ... върви, пълзи, пръхти, досущ някакво стадо-примитиви "фенове" ТЪЛПА ... скандираща по подаден от "Дучетата" сигнал за крясък от агитките:
"Долу-горе-Само ... У-у-у !" ... а в същото време ръководството на дружествата уговаря резултата от поредната ... И КАКТО ЩЕ КОМЕНТИРАТ ЖУРНАЛИСТИТЕ - "оспорвана футболна среща" ?

- До кога така?
Докато ТОВА СТАДО НЕ СЕ ОБЪРНЕ В - НАРОД! И наместо тълпа - стане колектив!
А българина от безгласен елекорално-партиен член - не се съвземе и порастне до Индивид?

- Нещата в страната ни - ще остават все така!
цитирай
14. getmans1 - . . . Тук вече е Европска България и ...
21.02.2020 13:51
... Тук вече е Европска България и хубавото иска работа който иска на готово ... чемодан,вокзал и дим да го няма на ......

slavimirgenchev1953 написа:
би тупал комунягите, където ги побара. Да следваме неговия светъл пример.

цитирай
15. vencivaleri1951 - Прав си подполковник...Някои неща Венци наистина знае и Гугъл цитати не са му нужни
21.02.2020 16:24
Гетьо би казал, че лъжеш, аз само , че не си прочел
добре за Сократ. Той е осъден за въвеждане на чужди богове в Пантеона. ,,Преследват ме демони,, казва той при раздумката върху ,,Съда на съвестта,, За това е осъден и го осъжда Агората/площада/
с явно гласуване
Впрочем, кой е този Сократ. Един ред, дума, препинателен знак не е оставил. Илитерат и алитерат нещастен. Някои катадневно постинги и чаршафи за цял полк пускат !?



get написа:
getmans1 написа:
19.02.2014 год. Паметника на В. Левски;

Убеден демократ, Левски постави въпроса:
„Ти ли трябва да вървиш по народното вишегласие както е избрало, или милиони хора - след една глава"
- Левски даде и отговора:
„Вишегласието, като не одобри мнението ми, то тогава турям се да работя с всичките си сили с тях заедно." !!!!?


1.
Още Платон - обяснява?

«ТИРАНИЯТА ВЪЗНИКВА, не от някакъв друг строй, А ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА, т.е - от крайната (МНИМА) свобода ВЪЗНИКВА най-голямото и най-жестоко РОБСТВО».
( Държавата, VIII)
2.
Във връзка с подобно на това, е осъден от Атинската държава Сократ - който на въпроса на управляващите тогава Атина ОЛИГАРСИ: Защо е монархист? - отговаря:

"Привърженик съм на монархията - защото Е ПО-ЛЕСНО, да отрежеш главата на ЕДИН ТИРАНИН - отколкото главите на безличното ТИРАНИЧНО МНОЗИНСТВО НА ДЕМОКРАЦИЯТА."?

3.
Именно поради това ТИРАНИЧНО-МНОЗИНСТВО, зад което се прикрива това социално явление наричано с неправилното - ДЕМОКРАЦИЯ?
Именно поради тази ПСЕВДО-ДЕМОКРАЦИЯ, Анархо-комунистите по време на гражданската война в Испания, бяха изтребвани от СТАЛИНСКОТО ОГПУ ... С МНОГО ПО-ГОЛЯМО НАСТЪРВЕНИЕ отколкото ФАШИСТИТЕ-ФРАНКИСТИ?
Защото НЕ ЖЕЛАЕХА в Испания да се НАЛАГА СОЦИАЛИЗЪМ от вида на този, съществуващ в Съветска Русия?
4.
Но какъв по същността си бе този "социален строй" наложен след ПРЕВРАТА ОТ ОКТОМВРИ - извършен от политическия авантюрист Ленин и неговата група международни аферисти?
5.
Лесно ще установим СЪЩНОСТТА НА СЪВЕТСКАТА "ДЕМОКРАТИЧНА-ДИКТАТУРА" от факта, че по ЗАРЪКА ОТ СТАЛИН - в учебниците по НАУЧЕН КОМУНИЗЪМ - бе заличен ЕДИН СТРОЙ - назован от Маркс с две понятия: "азиатска тирания" и още "азиатски начин на производство".
6.
С какво този на ПРАКТИКА ДЪРЖАВЕН ТИРАНИЧЕН-СОЦИАЛИЗЪМ - наричан и (с неправилното) "НАРОДНА" ДЕМОКРАЦИЯ(защото бил "диктатура на пролетариата"( ?? :))), в контекста на капиталистическите обществени отношения, Е РАЗЛИЧЕН ОТ ЗАВЕЩАНОТО НИ ОТ ЛЕВСКИ (във вече НАРОЧНО ОТДЕЛЕНИТЕ ОТ МЕН - ПОРАДИ ВАЖНОСТТА НА СМИСЪЛА ВЛОЖЕН В ТЯХ - Негови СЛОВА?)!
- Знаете ли?

Ако не знаете - ще ви обясня - но ... след като изслушам вашите предположения по въпроса-проблем?!

п.п.
Пък аратлик - ако ептен нищо не ти иде да кажеш по въпроса ... ПИТАЙ "приятел" - бат Венци!

- Той "знае всичко" :)))) !

цитирай
16. get - До 15. vencivaleri1951 - Прав си подполковник... Е ЩОМ СЪМ "ПРАВ" - Ще позволиш ли "да седна" - ТА ДА ОТГОВОРЯ?
21.02.2020 17:09
vencivaleri1951 написа:
Гетьо би казал, че лъжеш, аз само , че не си прочел
добре за Сократ. Той е осъден за въвеждане на чужди богове в Пантеона. ,,Преследват ме демони,, казва той при раздумката върху ,,Съда на съвестта,, За това е осъден и го осъжда Агората/площада/
с явно гласуване
Впрочем, кой е този Сократ. Един ред, дума, препинателен знак не е оставил. Илитерат и алитерат нещастен. Някои катадневно постинги и чаршафи за цял полк пускат !



И да изкоментирам ЯВЯВАНЕТО ТИ С ГРЪМ - ДОСУЩ един генерал Радецки, от Вазовото стихотворение:))) !

"ГдЯ го чукаш - гдЯ сЪ пука?" - тъй казва народа по повод МНОГОЗНАНЕ-ЕТО ТИ "ЗА РАЗВРАТИТЕЛЯ НА АТИНСКАТА МЛАДЕЖ" - Сократ?

Та започна досущ "правий срб", от къде НИШКО - веднага да "НАРЕЖДАШ": Овой свету, Богу, кралю ... ет цетера: НА МАЙЦУ ?

Явно от првий пут НЕ СИ СГРЯЛ ПИТАНЕТО - ТА ДА ПОВТОРИМ С ВТОРИ ОПИТ?

ВОПРОС????? ???
- зАщо? - дякона Левски пишейки казва следното:

„Ти ли трябва да вървиш по народното вишегласие както е избрало, или милиони хора - след една глава"
- И отговоря:
„Вишегласието, като не одобри мнението ми, то тогава турям се да работя с всичките си сили с тях заедно."

Знаеш ли ДЯКОНА ЛЕВСКИЙ - ТЕ С ТОВА СВОЕ КАЗУВАНИЕ - как се различава от ПОРЯДКИТЕ КОИТО - бяха установени в Съветската Република после 1917 г. ... а и в при-СЪтелитните и колониални държава с "народна демокрация" - каквато бе и България ... считано ТОГО? От ВТОРОТО Й "ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ РУСИЯ" на ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИЙ 1944 г.?!
цитирай
17. getmans1 - Гетьо би казал, че лъжеш, аз само, че ...
21.02.2020 18:20
vencivaleri1951 написа:
Гетьо би казал, че лъжеш, аз само , че не си прочел
добре за Сократ. Той е осъден за въвеждане на чужди богове в Пантеона. ,,Преследват ме демони,, казва той при раздумката върху ,,Съда на съвестта,, За това е осъден и го осъжда Агората/площада/
с явно гласуване
Впрочем, кой е този Сократ. Един ред, дума, препинателен знак не е оставил. Илитерат и алитерат нещастен. Някои катадневно постинги и чаршафи за цял полк пускат !?


... НЕ, НЯМА ДА КАЖЕ ЧЕ ГЕТ ЛЪЖЕ ... ГЕТМАНС ще каже по-простичкото „ ОПЯТ НЕ РАЗБРАЛ„ или си разбрал това което ти се иска ... това с което да блеснеш ... ама ниц, разбрах мисълта на ГЕТ в буквалниятсмисъл а именно;
„ защото Е ПО-ЛЕСНО, да отрежеш главата на ЕДИН ТИРАНИН - отколкото главите на безличното ТИРАНИЧНО МНОЗИНСТВО НА ДЕМОКРАЦИЯТА."?„

ТОВА Е ВАЖНОТО ЗА ТОЗИ РАЗГОВОР А НЕ как и защо е съден СОКРАТ ... за мен си знам, че ще бъда осъден като русофоб ако ме съди КРУМБЕЛОСВЕТ.



get написа:
getmans1 написа:
19.02.2014 год. Паметника на В. Левски;

Убеден демократ, Левски постави въпроса:
„Ти ли трябва да вървиш по народното вишегласие както е избрало, или милиони хора - след една глава"
- Левски даде и отговора:
„Вишегласието, като не одобри мнението ми, то тогава турям се да работя с всичките си сили с тях заедно." !!!!?


цитирай
18. get - До 17. getmans1 - С отговора си СЕ ДОБЛИЖАВАШ БЛИЗКО ДО ТОВА ЗА КОЕТО ПИШЕЙКИ ... .ИСКАМ САМИ ДА .. ?
21.02.2020 18:49
getmans1 написа:
vencivaleri1951 написа:
Гетьо би казал, че лъжеш, аз само , че не си прочел
добре за Сократ. Той е осъден за въвеждане на чужди богове в Пантеона. ,,Преследват ме демони,, казва той при раздумката върху ,,Съда на съвестта,, За това е осъден и го осъжда Агората/площада/
с явно гласуване
Впрочем, кой е този Сократ. Един ред, дума, препинателен знак не е оставил. Илитерат и алитерат нещастен. Някои катадневно постинги и чаршафи за цял полк пускат !?


... НЕ, НЯМА ДА КАЖЕ ЧЕ ГЕТ ЛЪЖЕ ... ГЕТМАНС ще каже по-простичкото „ ОПЯТ НЕ РАЗБРАЛ„ или си разбрал това което ти се иска ... това с което да блеснеш ... ама ниц, разбрах мисълта на ГЕТ в буквалниятсмисъл а именно;
„ защото Е ПО-ЛЕСНО, да отрежеш главата на ЕДИН ТИРАНИН - отколкото главите на безличното ТИРАНИЧНО МНОЗИНСТВО НА ДЕМОКРАЦИЯТА."?„

ТОВА Е ВАЖНОТО ЗА ТОЗИ РАЗГОВОР А НЕ как и защо е съден СОКРАТ ... за мен си знам, че ще бъда осъден като русофоб ако ме съди КРУМБЕЛОСВЕТ.



get написа:
getmans1 написа:
19.02.2014 год. Паметника на В. Левски;

Убеден демократ, Левски постави въпроса:
„Ти ли трябва да вървиш по народното вишегласие както е избрало, или милиони хора - след една глава"
- Левски даде и отговора:
„Вишегласието, като не одобри мнението ми, то тогава турям се да работя с всичките си сили с тях заедно." !!!!?




... САМИ ТЪРСЕЙКИ - ДА ОТКРИЕТЕ ОТГОВОР НА ПРОБЛЕМА?
... КАКВО Е ДЕМОКРАЦИЯ а ДИКТАТУРА а СОЦИАЛИЗЪМ?
А защо Левски е РЕПУБЛИКАНЕЦ - не ДЕМОКРАТ ? ... второто В СМИСЪЛА КОЙТО СЕ ВЛАГА В МОМЕНТА В ТОВА ПОНЯТИЕ а и ПРАКТИКИ?

Защото СОЦИАЛИЗЪМ ни учеха че било "народна демокрация" - Амъ?
На кой умен и кадърен човек - му се живее в КАЗАРМА или ЗАТВОРНИЧЕСКИ КОЛЕКТИВ? ... вероятно и НА ВЕНЦИ НЕ МУ СЕ ИСКА!?
Но инак иска да ни запре в СОЦИАЛНАТА КАЗАРМА - И ТОЙ ДА НИ ОПРЕДЕЛЯ, КВОТИ, ДАЖБИ и ЗАДАЧИ!?

Абе ВЕНЦИ - Маркс, говорейки за Исторически и обществено икономически формации - ЗАЩО НЕ МУ СЕ ЗАНИМАВА с това наречено СЪСЕДСКО-ОБЩИННО?

п.п.
Адаш - отново се загледах в снимката НА ЛЕТЕЦА - и ми дойде на ум?
Както се е упуйчил - по ще му мяза да е застанал до паметника на Граф Игнатиев ... не на българския Дякон и апостол на Свободата - Левский ?
цитирай
19. vmir - 15. vencivaleri1951 - Прав си подполковник...Някои неща Венци наистина знае и Гугъл цитати не са му нужни
21.02.2020 19:25
BB1851 написа:

Гетьо би казал, че лъжеш, аз само , че не си прочел
добре за Сократ. Той е осъден за въвеждане на чужди богове в Пантеона. ,,Преследват ме демони,, казва той при раздумката върху ,,Съда на съвестта,, За това е осъден и го осъжда Агората/площада/
с явно гласуване
Впрочем, кой е този Сократ. Един ред, дума, препинателен знак не е оставил. Илитерат и алитерат нещастен. Някои катадневно постинги и чаршафи за цял полк пускат !?


Бат Венцо, знаеш, че Сократ не е писал, браво. Обаче методът за обучение на мужици рядко ражда истини и да използваш този любопитен факт, за да изобличаваш в измислици произвежда несериозни или странни претенции, видни от километри. Платон е ученик на Сократ и в съчиненията си е отделил немалко място на Сократ, така, че има откъде да се цитира Сократ дори в подробности, без значение, че друг го е записал вместо него.
цитирай
20. get - Гетьо би казал, че лъжеш, аз само, ...
21.02.2020 19:53
vmir написа:
BB1851 написа:

Гетьо би казал, че лъжеш, аз само , че не си прочел
добре за Сократ. Той е осъден за въвеждане на чужди богове в Пантеона. ,,Преследват ме демони,, казва той при раздумката върху ,,Съда на съвестта,, За това е осъден и го осъжда Агората/площада/
с явно гласуване
Впрочем, кой е този Сократ. Един ред, дума, препинателен знак не е оставил. Илитерат и алитерат нещастен. Някои катадневно постинги и чаршафи за цял полк пускат !?


Бат Венцо, знаеш, че Сократ не е писал, браво. Обаче методът за обучение на мужици рядко ражда истини и да използваш този любопитен факт, за да изобличаваш в измислици произвежда несериозни или странни претенции, видни от километри. Платон е ученик на Сократ и в съчиненията си е отделил немалко място на Сократ, така, че има откъде да се цитира Сократ дори в подробности, без значение, че друг го е записал вместо него.


1. Платон "Апология на Сократ" и упоменава в "Кратил".
2. Ксенофонт "Спомени за Сократ" ... останалото да отдадем на АТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ :)) ?
цитирай
21. vencivaleri1951 - Гет,Вмир
21.02.2020 20:47
Ние "мужиците" сме по недоверчиви и се доверяваме на "заянатчиите". Аз например
по вярвам на професор Радев./Няма нищо общо с президента Радев :)))/ отколкото на влюбения Платон.
Та този учител на мужици позовавайки се на Диоген, Ксеофант, Аристотел и др артефакти разглежда съда срещу Сократ , като заговор на софистите срещу му.
Сократ е бил привърженик на демокрацията, но и има своите съмнения в нея. Тоест съмнявал се е , че мнозинството винаги взима по вярното решение. Той тези си съмнения нарича демони, а борбата с тях Съд на справедливостта. Хващайки се за думата софистите го набеждават че вкарва чужди богове в Пантеона и което според закона се наказвало със смърт. /Критиката срещу формата на който и да е вид управление е била съвсем рутинно занимание и дори се е поощрявало / Пред Апела/ народното събрание/ извикват Сократ, предявяват му обвинение и чакат от него или избран от него човек защита.
Предлагат приятели Сократ да избяга за кратко време, но той отказва , защото вярва във вишегласието . Пред Апелата той мълчи и не обяснява какво има предвид под демони и при преброяване на плочките с две надделява мнението за смърт. Съдът на сенаторите е на площада пред хората. Тълпата е доволна и то много доволна от решението-ще има поне зрелище.
По късно след смъртта на Александър Велики, Аристотел бяга. Питат го защо? Той е само негов учител.
Аристотел отговаря, че и него като Сократ го измъчват демони/съмнения относнопсмъртта на Александър/ и не иска отново Атина след време да съжалява за него, както днес за Сократ.
Общо взето накратко това за смъртта на Сократ пише проф Радев, но кой е той...само фамилията му погледни.




Погледнах в Гугъл. И там ти дават жокер. Пишат за съмненията му. И аз ти написах за "демоните в главата ми"
За съмнения в диктатурата никой не може да бъде осъден. Съмненията си той представя като демони в спора си за диктатура или не. Това използва

get написа:
vmir написа:
BB1851 написа:

Гетьо би казал, че лъжеш, аз само , че не си прочел
добре за Сократ. Той е осъден за въвеждане на чужди богове в Пантеона. ,,Преследват ме демони,, казва той при раздумката върху ,,Съда на съвестта,, За това е осъден и го осъжда Агората/площада/
с явно гласуване
Впрочем, кой е този Сократ. Един ред, дума, препинателен знак не е оставил. Илитерат и алитерат нещастен. Някои катадневно постинги и чаршафи за цял полк пускат !?


Бат Венцо, знаеш, че Сократ не е писал, браво. Обаче методът за обучение на мужици рядко ражда истини и да използваш този любопитен факт, за да изобличаваш в измислици произвежда несериозни или странни претенции, видни от километри. Платон е ученик на Сократ и в съчиненията си е отделил немалко място на Сократ, така, че има откъде да се цитира Сократ дори в подробности, без значение, че друг го е записал вместо него.


1. Платон "Апология на Сократ" и упоменава в "Кратил".
2. Ксенофонт "Спомени за Сократ" ... останалото да отдадем на АТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ :)) ?
цитирай
22. get - До 21. vencivaleri1951 - Гет => ВЕНЦИ, въпроса ми към "getmans1" ? - ПОРАДИ КОЙТО СЕ НАМЕСИ - можеш да прочетеш - ДОЛУ?
21.02.2020 21:21
vencivaleri1951 написа:
get написа:

т. 6.
С какво този на ПРАКТИКА ДЪРЖАВЕН ТИРАНИЧЕН-СОЦИАЛИЗЪМ - наричан и (с неправилното) "НАРОДНА" ДЕМОКРАЦИЯ(защото бил "диктатура на пролетариата"( ?? :))), в контекста на капиталистическите обществени отношения, Е РАЗЛИЧЕН ОТ ЗАВЕЩАНОТО НИ ОТ ЛЕВСКИ (във вече НАРОЧНО ОТДЕЛЕНИТЕ ОТ МЕН - ПОРАДИ ВАЖНОСТТА НА СМИСЪЛА ВЛОЖЕН В ТЯХ - Негови СЛОВА?)!
- Знаете ли?

Ако не знаете - ще ви обясня - но ... след като изслушам вашите предположения по въпроса-проблем?!

ОТНОВО ЗА ТВОЕ УЛЕСНЕНИЕ ВЕНЦИ - ЦИТИРАМ/вече цитирания/ ЛЕВСКИ:

Убеден демократ, Левски постави въпроса:
„Ти ли трябва да вървиш по народното вишегласие както е избрало, или милиони хора - след една глава"
- Левски даде и отговора:
„Вишегласието, като не одобри мнението ми, то тогава турям се да работя с всичките си сили с тях заедно." !!!!?


Ние "мужиците" сме по недоверчиви и се доверяваме на "заянатчиите". Аз например
по вярвам на професор Радев./Няма нищо общо с президента Радев :)))/ отколкото на влюбения Платон.
Та този учител на мужици позовавайки се на Диоген, Ксеофант, Аристотел и др артефакти разглежда съда срещу Сократ , като заговор на софистите срещу му.
Сократ е бил привърженик на демокрацията, но и има своите съмнения в нея.


- Никой не си въобразява да оспорва КОЛКО СИ ЕРУДИРАН!

- Поради което? Ако има нещо да изкоментираш ПО ОТНОВО КОПИРАНИЯТ И СТОЯЩ НА ПЪРВО МЯСТО В ТОЗИ МИ КОМЕНТАР В-Ъ-П-Р-О-С ?!!! - Моля!

Това КОЕТО ЦИТИРАМ от името на СОКРАТ - е прочетено в книгата ОТ КОЯТО ЧЕТЕШ В МОМЕНТА? От тази на професора Ради Радев(философ от СУ) изд-во "Хоризонти" от 1980г. - ИМАМ Я В БИБЛИОТЕКАТА - КОЯТО ПРЕДСТАВИ СИ :))) ... НЕ Е "ТРИ ВАГОНА"?
цитирай
23. getmans1 - . . . ТОЧНО ТИ ЛИ БЕ, ВВ1951 ЩЕ ИЗИС...
21.02.2020 21:23
... ТОЧНО ТИ ЛИ БЕ, ВВ1951 ЩЕ ИЗИСКВАШ ПРЕЦИЗНОСТ ... ТИ, ДЕТО СИ ЛЪЖЕШ, ЕЙ ТАКА ... КАКТО СИ ДИШАШ ... бе как да не псува човек, беее

vencivaleri1951 написа:
Ние "мужиците" сме по недоверчиви и се доверяваме на "заянатчиите". Аз например
по вярвам на професор Радев./Няма нищо общо с президента Радев :)))/ отколкото на влюбения Платон.
Та този учител на мужици позовавайки се на Диоген, Ксеофант, Аристотел и др артефакти разглежда съда срещу Сократ , като заговор на софистите срещу му.
Сократ е бил привърженик на демокрацията, но и има своите съмнения в нея. Тоест съмнявал се е , че мнозинството винаги взима по вярното решение. Той тези си съмнения нарича демони, а борбата с тях Съд на справедливостта. Хващайки се за думата софистите го набеждават че вкарва чужди богове в Пантеона и което според закона се наказвало със смърт. /Критиката срещу формата на който и да е вид управление е била съвсем рутинно занимание и дори се е поощрявало / Пред Апела/ народното събрание/ извикват Сократ, предявяват му обвинение и чакат от него или избран от него човек защита.
Предлагат приятели Сократ да избяга за кратко време, но той отказва , защото вярва във вишегласието . Пред Апелата той мълчи и не обяснява какво има предвид под демони и при преброяване на плочките с две надделява мнението за смърт. Съдът на сенаторите е на площада пред хората. Тълпата е доволна и то много доволна от решението-ще има поне зрелище.
По късно след смъртта на Александър Велики, Аристотел бяга. Питат го защо? Той е само негов учител.
Аристотел отговаря, че и него като Сократ го измъчват демони/съмнения относнопсмъртта на Александър/ и не иска отново Атина след време да съжалява за него, както днес за Сократ.
Общо взето накратко това за смъртта на Сократ пише проф Радев, но кой е той...само фамилията му погледни.

Погледнах в Гугъл. И там ти дават жокер. Пишат за съмненията му. И аз ти написах за "демоните в главата ми"
За съмнения в диктатурата никой не може да бъде осъден. Съмненията си той представя като демони в спора си за диктатура или не. Това използва


цитирай
24. vencivaleri1951 - Ето ти си софист...Ти спокойно може да си издънка на" подготвилите чашата на Сократ"
21.02.2020 21:59
Не разказвам моя теория, мой труд, а само казвам какво съм прочел от един от най -добрити не историци на древността. Нищо повече.
Софистите по времето на Сократ , които са ненавиждали Сократ, най честият им довод срещу неговите сказки, размишления , склуптори, военни подвизи и рекорди/той е бягал/ са били че жена му му изневерява. Тоест, нашенското -какъв лауреат е Пешо, като съм спал със сестра му.
Така и ти -Венци ли ще ми говори за Сократ, като лъже.
И за какво съм излъгал бе потУрко? Кажи поне един път да съм изтъкнал свой успех, за нещо което съм направил или не направил. Разказвал съм случки, обикновено за други хора. Гетьо, ти вероятно в радиус до километър от дома си с повечето хора си на ти или поне разменяш мисли и впечатления. Аз също. Разликата идва когато сравниш хората. В този периметър съседи са ми били и са-политици, писатели, артисти, художници , музиканти, спортисти
С някои от тях съм учил, на някои с децата им. С някои не сме се разбирали, с други сме се целували...И в единия и в другия случай история има. На теб ти е било мъчно за Стояна мутафова, а на мен много мъчно, защото ми е слагала маса-Муки ми беше съученичка. Валди Тотев също. Асен Гаргов ми беше съсед, но и радист във взвода ми. Никога не съм говорил за тези неща, но те са факт. Бандараците, Щурците, половината от гривните са от махалата. Всички имахме китари , но единици се научиха да свирят. Останалите живеехме с успехите им. Години заобикалях блока на Гунди-бях в казармата когато загина. И с него имам спомени. Мистер Сенко живееше на долната улица-и с него имам случки. Сега АСТОР купи къщата му и с него имам лаф и поне един път месечно ходехме в ресторант-театъра му , докато живеех там. Разбираш ли...всеки един от нас има спомени със съседи, съученици , състуденти и колкото са повече годининте толкова спомените са повече, случките са повече. Лили Иванова бе съпруга на двама мои приятели. за Асен ти написах, а Яно Таков познавам покрай бащите ни. И с нея истории мога да разказвам. Разбираш ли Гетьо и двамата си имаме махали, но съседите, съучениците , състудентите са ни различни. Ето на мен Путин ми е бил състудент, ти имаш ли такъв. За него не мога да кажа , защото нямам памет. Ето Жоро ти разказва абсолютна небивалица са кмета на Амстердам, но ти вярваш защото ти е от глутницата.
Аз ако ти кажа че съм бил на една маса с Елена Мироновна или както е по известна като Хелън Мирър , ще кажеш , че е голяма и опашата лъжа, но е факт.
На 20 годишнината от освобождаването на Белград отидох с баща си на тържеството и парада. Мироновна беше дошла с вуйчо си , който е бил като съветник в отряда . И ти вместо да се чувстваш поласкан, че си чатиш с човек, който е ял плескавици с Хелън Мирър зяпаш в захлас панагюрския Мюнхаузен


getmans1 написа:
... ТОЧНО ТИ ЛИ БЕ, ВВ1951 ЩЕ ИЗИСКВАШ ПРЕЦИЗНОСТ ... ТИ, ДЕТО СИ ЛЪЖЕШ, ЕЙ ТАКА ... КАКТО СИ ДИШАШ ... бе как да не псува човек, беее

vencivaleri1951 написа:
Ние "мужиците" сме по недоверчиви и се доверяваме на "заянатчиите". Аз например
по вярвам на професор Радев./Няма нищо общо с президента Радев :)))/ отколкото на влюбения Платон.
Та този учител на мужици позовавайки се на Диоген, Ксеофант, Аристотел и др артефакти разглежда съда срещу Сократ , като заговор на софистите срещу му.
Сократ е бил привърженик на демокрацията, но и има своите съмнения в нея. Тоест съмнявал се е , че мнозинството винаги взима по вярното решение. Той тези си съмнения нарича демони, а борбата с тях Съд на справедливостта. Хващайки се за думата софистите го набеждават че вкарва чужди богове в Пантеона и което според закона се наказвало със смърт. /Критиката срещу формата на който и да е вид управление е била съвсем рутинно занимание и дори се е поощрявало / Пред Апела/ народното събрание/ извикват Сократ, предявяват му обвинение и чакат от него или избран от него човек защита.
Предлагат приятели Сократ да избяга за кратко време, но той отказва , защото вярва във вишегласието . Пред Апелата той мълчи и не обяснява какво има предвид под демони и при преброяване на плочките с две надделява мнението за смърт. Съдът на сенаторите е на площада пред хората. Тълпата е доволна и то много доволна от решението-ще има поне зрелище.
По късно след смъртта на Александър Велики, Аристотел бяга. Питат го защо? Той е само негов учител.
Аристотел отговаря, че и него като Сократ го измъчват демони/съмнения относнопсмъртта на Александър/ и не иска отново Атина след време да съжалява за него, както днес за Сократ.
Общо взето накратко това за смъртта на Сократ пише проф Радев, но кой е той...само фамилията му погледни.

Погледнах в Гугъл. И там ти дават жокер. Пишат за съмненията му. И аз ти написах за "демоните в главата ми"
За съмнения в диктатурата никой не може да бъде осъден. Съмненията си той представя като демони в спора си за диктатура или не. Това използва



цитирай
25. get - До 24. vencivaleri1951 - Бе не знам ДОКОЛКО АДАША МИ Е ПОДОБЕН "на далия чашата С отрова на Сократ"? - Амъ!?
21.02.2020 22:50
vencivaleri1951 написа:

- Ето ти си софист...Ти спокойно може да си издънка на" подготвилите чашата на Сократ"


Ти досущ, като един Херострат - направо "ПОДПАЛИ ПОСТИНГА" ... в опитите си да се доказваш в типичен стил на: "по-по и най" ?! :))

Бе ти като малък БАЯ ГОЛЯМ КОМПЛЕКСАР ЩЕ СИ БИЛ - май? ... щом и досега те държи!
цитирай
26. vencivaleri1951 - не си прав гет
21.02.2020 23:37
Просто казах версията която предпочитам. И не от личен опит, а защото зад нея стои стойностен изследовател. Нищо провокационно няма . Имах период в който симпатизирах на елините и четях. Много ми се искаше да уча история или археология, но нямаше как да изкарам изпит с български и история по понятни причини. Добър вечер да Ви каже човек и всички гочета се нахвърляте. Комплекса е другаде.

quote=get]
vencivaleri1951 написа:

- Ето ти си софист...Ти спокойно може да си издънка на" подготвилите чашата на Сократ"


Ти досущ, като един Херострат - направо "ПОДПАЛИ ПОСТИНГА" ... в опитите си да се доказваш в типичен стил на: "по-по и най" ?! :))

Бе ти като малък БАЯ ГОЛЯМ КОМПЛЕКСАР ЩЕ СИ БИЛ - май? ... щом и досега те държи!
[/quote]
цитирай
27. getmans1 - 24. vencivaleri1951 - Ето ти си софист...Ти спокойно може да си издънка на" подготвилите чашата на Сократ" 21:59
21.02.2020 23:44
ЕЙ, да вземеш и да се поизтупаш от тоя звездин прахоляк, глупостите които пляскаш тука нещо не му ходят ... на праряхоляка де, иначе аз като просто селско момче отдавна съм ти скроил капата.

Едно нещо което със сигурност мога да кажа е, че от доста хора тук, в блога съм научил нещо полезно и съм благодарен на здравият си селски корен, че не прихванах нищо от тебе ... абе, овардих се от звездния ти интелектуален прашец, който така щедро ръсиш около себе си.
цитирай
28. vmir - "И ти вместо да се чувстваш поласкан, че си чатиш с човек, който е ял плескавици с Хелън Мирър зяпаш в захлас панагюрския Мюнхаузен"
22.02.2020 06:47
Опаааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
BB1851 написа:
Лили Иванова бе съпруга на двама мои приятели.

Каква била работата... Как съм могъл да бъда толкова неуважителен, явно ще горя в ада заради този непростим грях...
цитирай
29. vencivaleri1951 - Гетьо , ето пак за същото в любимия ти Фактор и за което говори президентът
22.02.2020 07:05
Екип на Спешна помощ с болно дете в продължение на 5 часа обикаля четири столични болници в опит то да бъде прието за лечение, съобщи bTv
, 14-годишното момиче е било в тежко състояние - с парализа на лицето и схванат крак. Министерството на здравеопазването започна проверка по случая.
Седмица не минава без подобно безобразие. Да тръгне ли сега министърът на здравеопазването по площадите да "вика като глашатай" че не може да бъде отказвана медицинска помощ на човек, още повече дете в нужда?
Защо браните като матросовци овластения гамен, който доунищожава и малкото държавност която имаме. И аз като Сократ "демони имам в главата си" че псевдодемокрацията ни роди десуверенизация, деиндустриализация, депопулация, деградация, дебилизация...
цитирай
30. vencivaleri1951 - Софизъм е и ваденето на думи извън контекста
22.02.2020 07:23
Ти имаш вероятно също спомени и случки във Флорида/ или Калифорния беше/ които за мен, а и за Гетьо биха били в сферата на фантазията защото са твърде далече от усещането ни за бит, а и съзнание.
Тоест, ти като нищо можеш да имаш случка да си пиеш кафето с Брат Пит или Анджелина Джоли, както аз съм имал не един път случаи да стоя на опашка в магазина с "Калата" и Стояна. И ще разкажа една случка на теб, а и Гетьо ако иска да я прочете:) и която според мен показва пропастта която ни разделя от отговорността , която имахме преди няколко десетилетия.
С моя приятелка си купихме билети за вечерната прожекция в "Млада гвардия" Когато наближи часът започнахме да се оглеждаме за някого , който да ни вкара в салона. Не бяхме пълнолетни и нямаше как да ни пуснат сами. Приятелката ми се примоли на една двойка-бяха "Котето "/ Никола Котков , известен и голям футболист , загинал заедно с Гунди/и Жена му. Минахме с тях, но Котето ми каза да го изчахам на изхода. За мен филмът свърши, а и ми се изпари от главата и нагласата за целувки и прегръдки с гаджето. През цялото време си мислех , какво ще ми каже "Котарака" Дали не ме е видял как ритам и да ме е харесал например...Чакахме естествено на изхода. Бях разочарован защото Котков ни поведе , към стоянката за таксита, извини се на опашката и помоли таксиджията да ни откара по домовете, като му даде и пари. Хайде сега помисли, колко хора днес биха го направили, още повече нашите пишман футболисти. Въобще пука ли му на някой, че хлапета се мотаят като безпризорни по нощите, че пият, че проституират, че се друсат...


анонимен написа:
Опаааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
BB1851 написа:
Лили Иванова бе съпруга на двама мои приятели.

Каква била работата... Как съм могъл да бъда толкова неуважителен, явно ще горя в ада заради този непростим грях...

цитирай
31. vmir - Е, да - Чък Норис ми е от комшулука,
22.02.2020 07:43
а с Брус Уилис сме си разказвали вицове, ама смея ли да си призная, след като Кушеля щял да коли хамериканци, а ти пък сигурно ще ме заподозреш, че си измислям...
цитирай
32. getmans1 - ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СИ ЧОВЕЧЕ, ПО ЦЕЛИ НОЩИ НЕ СПИШ И ХОДИШ ПО БЛОГОВЕТЕ ДА РЪСИШ ПСЕВДОЗНАНИЯТА И ИЗСМУКАНИТЕА ОТ ПРЪСТИТЕ УЖ ИНТЕЛЕГЕНТГЕНТНА ЯЗВИТЕЛНОСТ
22.02.2020 08:51
... НАГЛЕЦО, неразбиращ от нормален разговор, а вземи на първо време си припомни дефиницията за СОФИЗЪМ, че реална е опасността да се случи случката с КНЯЗА МИШКИН ...
... И СЕ ЗАМИСЛИ МАЛКО, ДАЛИ ПЪК АЗ НЕ СЪМ ЧОВЕКА КОЙТО С ПО-ГОЛЯМО ОТ ТЕБЕ ПРАВО ИМАМ ПРАВОТО ДА ТЕ НАРЕКА ИЗДЪНКА НА ДОКАЗАНИ УБИЙЦИ ... НЕЩАСТНО СЪЩЕСТВО.

vencivaleri1951 написа:
Ти имаш вероятно също спомени и случки във Флорида/ или Калифорния беше/ които за мен, а и за Гетьо биха били в сферата на фантазията защото са твърде далече от усещането ни за бит, а и съзнание.
Тоест, ти като нищо можеш да имаш случка да си пиеш кафето с Брат Пит или Анджелина Джоли, както аз съм имал не един път случаи да стоя на опашка в магазина с "Калата" и Стояна. И ще разкажа една случка на теб, а и Гетьо ако иска да я прочете:) и която според мен показва пропастта която ни разделя от отговорността , която имахме преди няколко десетилетия.
С моя приятелка си купихме билети за вечерната прожекция в "Млада гвардия" Когато наближи часът започнахме да се оглеждаме за някого , който да ни вкара в салона. Не бяхме пълнолетни и нямаше как да ни пуснат сами. Приятелката ми се примоли на една двойка-бяха "Котето "/ Никола Котков , известен и голям футболист , загинал заедно с Гунди/и Жена му. Минахме с тях, но Котето ми каза да го изчахам на изхода. За мен филмът свърши, а и ми се изпари от главата и нагласата за целувки и прегръдки с гаджето. През цялото време си мислех , какво ще ми каже "Котарака" Дали не ме е видял как ритам и да ме е харесал например...Чакахме естествено на изхода. Бях разочарован защото Котков ни поведе , към стоянката за таксита, извини се на опашката и помоли таксиджията да ни откара по домовете, като му даде и пари. Хайде сега помисли, колко хора днес биха го направили, още повече нашите пишман футболисти. Въобще пука ли му на някой, че хлапета се мотаят като безпризорни по нощите, че пият, че проституират, че се друсат...




цитирай
33. get - До 30. vencivaleri1951 - Софизъм е и ваденето на думи извън контекста ОТГОВОР: Венци СОФИЗма Е ... ?
22.02.2020 12:07
vencivaleri1951 написа:

С моя приятелка си купихме билети за вечерната прожекция в "Млада гвардия" Когато наближи часът започнахме да се оглеждаме за някого , който да ни вкара в салона. Не бяхме пълнолетни и нямаше как да ни пуснат сами. Приятелката ми се примоли на една двойка-бяха "Котето "/ Никола Котков , известен и голям футболист , загинал заедно с Гунди/и Жена му. Минахме с тях, но Котето ми каза да го изчахам на изхода.


... продукт ... ДЕТЕ НА ЦИНИЗМА тоест на философите следващи т-н. КИНИЗЪМ?
При СОФИЗМА Е ПРИСЪЩО - изтъквайки като АРГУМЕНТ/ПРЕДИКАТ В СПОРА/ - НЕВЯРНО ТВЪРДЕНИЕ!!! - да ОБОРВАШ ПРАВИЛОСТТА В ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ОПОНЕНТА!

ВТОРО - ВЕНЦИ - ВЪПРОС?
На база мои изводи ... а те на БАЗА ТВОИ ИЗЯВЛЕНИЯ: Кога си БИЛ СЪСТУДЕНТ НА ПУТИН ... си роден в периода от 1950 - 1952 години?
- Та във връзка с това ТЕ ПИТАМ?
- Коя бе годината НА СЛУЧКАТА - в която ти за ДОСТОВЕРНОСТ ... УПОМЕНАВАШ И ЛЮБИМИЯТ МИ ФУТБОЛИСТ Никола Котков с който принадлежахме КЪМ ЕДНО И СЪЩО ДРУЖЕСТВО! - тъй като СЪМ "РИТАЛ ТОПКА" в ЖСК "Локомотив" Варна?

ТРЕТО - ОТНАСЯМ СЕ С РАЗБИРАНЕ И ОТ ТОВА - НЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВАМ с ДИСЛЕКСИЯТА ТИ ?
Но Венци ТИ НЕ СТРАДАШ ОТ ДИСЛЕКСИЯ В СЛУЧАЯ а от АВТО-ЕХОЛАЛИЯ ... както в момента си ни - ПОДКАРАЛ С АВТО-ЦИТАТИТЕ ТИ ... досущ ГЛУХАР В РАЗПЛОДЕН ПЕРИОД ?

И ПОСЛЕДНО И НАЙ-ВАЖНО?!
Моля да се вземеш в ръце и НИ ПОМОГНЕШ НА НАС с РАЗГРАДСКИЯ МИ АДАШ - да се ориентираме по вълнуващия ни ВЪПРОС?
- КОЙТО ТИ ПОСТАВЯМ ... за ТРЕТИ ПЪТ? !!! ?

отново ЦИТИРАМ т.6 от коментара ми под №4-та - на моя милост Get заедно с ЦИТАТ ПО ДУМИТЕ НА ЛЕВСКИ - за ДЕМОКРАЦИЯТА ???

Следва ЗА ТРЕТИ ПЪТ МОЙ-ЦИТАТ ВЪПРОС ... КЪМ ТЕБ ВЕНЦИ?

т. 6.
С какво този на ПРАКТИКА ДЪРЖАВЕН ТИРАНИЧЕН-СОЦИАЛИЗЪМ - наричан и (с неправилното) "НАРОДНА" ДЕМОКРАЦИЯ(защото бил "диктатура на пролетариата"( ?? :))), в контекста на капиталистическите обществени отношения, Е РАЗЛИЧЕН ОТ ЗАВЕЩАНОТО НИ ОТ ЛЕВСКИ (във вече НАРОЧНО ОТДЕЛЕНИТЕ ОТ МЕН - ПОРАДИ ВАЖНОСТТА НА СМИСЪЛА ВЛОЖЕН В ТЯХ - Негови СЛОВА?)!
- Знаете ли?

................

ОТНОВО ЗА ТВОЕ УЛЕСНЕНИЕ ВЕНЦИ - ЦИТИРАМ/вече цитирания/ ЛЕВСКИ:

Убеден демократ, Левски постави въпроса:
„Ти ли трябва да вървиш по народното вишегласие както е избрало, или милиони хора - след една глава"
- Левски даде и отговора:
„Вишегласието, като не одобри мнението ми, то тогава турям се да работя с всичките си сили с тях заедно." !!!!?
цитирай
34. vencivaleri1951 - Пак разпит,при това когато всичко е казано
22.02.2020 20:41
Добре! Путин е роден 1952, аз 51ва. Като казвам състуденти имам предвид, че сме имали общ университет, и лекции в два потока , по административно право и по философия. Ако не е ходил войник и е влязал веднага , то е бил в курс преди мен. И да сме били в различни курсове като години. Примерно той 2 ти, аз 1 ви и т н. Той учи право, аз икономика. Програмите са коренно различни. Тоест той административно право може да е учил в трети, докато аз слушах във втори. Имали сме общи лекции и с инженерни специалности. И пак ще повторя, не си го спомням като студент. Спикера на горната палата Валентина Литвиненко /мисля че така се казваше/обаче помня защото ми бе съседка по общежитие, макар, че бе в горен курс и химичка мисля. Ти ще провериш.
За Котков. Бях в девети клас и си спомням защото си спомням с кое момиче се срещах в този клас. Било е значи 67 на година. Мисля, че Котков беше още в Локо,, но не съм съвсем сигурен ,дали не беше минал вече в Левски. Ти пак ще провериш и ще кажеш. Сега , кажи за какво ти е всичко това?
Да намериш неточност, лъжа или да отречеш че ,,Котарака,, беше джентълмен номер 1 в Българския футбол. Не знам как ти, но аз гледах мача в който Котето накара Лев Яшин да си хвърли ръкавиците.

get написа:
vencivaleri1951 написа:

С моя приятелка си купихме билети за вечерната прожекция в "Млада гвардия" Когато наближи часът започнахме да се оглеждаме за някого , който да ни вкара в салона. Не бяхме пълнолетни и нямаше как да ни пуснат сами. Приятелката ми се примоли на една двойка-бяха "Котето "/ Никола Котков , известен и голям футболист , загинал заедно с Гунди/и Жена му. Минахме с тях, но Котето ми каза да го изчахам на изхода.


... продукт ... ДЕТЕ НА ЦИНИЗМА тоест на философите следващи т-н. КИНИЗЪМ?
При СОФИЗМА Е ПРИСЪЩО - изтъквайки като АРГУМЕНТ/ПРЕДИКАТ В СПОРА/ - НЕВЯРНО ТВЪРДЕНИЕ!!! - да ОБОРВАШ ПРАВИЛОСТТА В ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ОПОНЕНТА!

ВТОРО - ВЕНЦИ - ВЪПРОС?
На база мои изводи ... а те на БАЗА ТВОИ ИЗЯВЛЕНИЯ: Кога си БИЛ СЪСТУДЕНТ НА ПУТИН ... си роден в периода от 1950 - 1952 години?
- Та във връзка с това ТЕ ПИТАМ?
- Коя бе годината НА СЛУЧКАТА - в която ти за ДОСТОВЕРНОСТ ... УПОМЕНАВАШ И ЛЮБИМИЯТ МИ ФУТБОЛИСТ Никола Котков с който принадлежахме КЪМ ЕДНО И СЪЩО ДРУЖЕСТВО! - тъй като СЪМ "РИТАЛ ТОПКА" в ЖСК "Локомотив" Варна?

ТРЕТО - ОТНАСЯМ СЕ С РАЗБИРАНЕ И ОТ ТОВА - НЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВАМ с ДИСЛЕКСИЯТА ТИ ?
Но Венци ТИ НЕ СТРАДАШ ОТ ДИСЛЕКСИЯ В СЛУЧАЯ а от АВТО-ЕХОЛАЛИЯ ... както в момента си ни - ПОДКАРАЛ С АВТО-ЦИТАТИТЕ ТИ ... досущ ГЛУХАР В РАЗПЛОДЕН ПЕРИОД ?

И ПОСЛЕДНО И НАЙ-ВАЖНО?!
Моля да се вземеш в ръце и НИ ПОМОГНЕШ НА НАС с РАЗГРАДСКИЯ МИ АДАШ - да се ориентираме по вълнуващия ни ВЪПРОС?
- КОЙТО ТИ ПОСТАВЯМ ... за ТРЕТИ ПЪТ? !!! ?

отново ЦИТИРАМ т.6 от коментара ми под №4-та - на моя милост Get заедно с ЦИТАТ ПО ДУМИТЕ НА ЛЕВСКИ - за ДЕМОКРАЦИЯТА ???

Следва ЗА ТРЕТИ ПЪТ МОЙ-ЦИТАТ ВЪПРОС ... КЪМ ТЕБ ВЕНЦИ?

т. 6.
С какво този на ПРАКТИКА ДЪРЖАВЕН ТИРАНИЧЕН-СОЦИАЛИЗЪМ - наричан и (с неправилното) "НАРОДНА" ДЕМОКРАЦИЯ(защото бил "диктатура на пролетариата"( ?? :))), в контекста на капиталистическите обществени отношения, Е РАЗЛИЧЕН ОТ ЗАВЕЩАНОТО НИ ОТ ЛЕВСКИ (във вече НАРОЧНО ОТДЕЛЕНИТЕ ОТ МЕН - ПОРАДИ ВАЖНОСТТА НА СМИСЪЛА ВЛОЖЕН В ТЯХ - Негови СЛОВА?)!
- Знаете ли?

................

ОТНОВО ЗА ТВОЕ УЛЕСНЕНИЕ ВЕНЦИ - ЦИТИРАМ/вече цитирания/ ЛЕВСКИ:

Убеден демократ, Левски постави въпроса:
„Ти ли трябва да вървиш по народното вишегласие както е избрало, или милиони хора - след една глава"
- Левски даде и отговора:
„Вишегласието, като не одобри мнението ми, то тогава турям се да работя с всичките си сили с тях заедно." !!!!?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6052348
Постинги: 2726
Коментари: 26374
Гласове: 9599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031